Afscheid Pieter Eenhoorn

15-12-21

Afscheid van een dienstbare voorzitter

Dienstbaar. Een grote maatschappelijke drive. Een betrokken man met een doel en een visie. De woorden zijn lovend tijdens het afscheid van Pieter Eenhoorn na tien jaar voorzitterschap van VNO-NCW Westland-Delfland. Als dank voor zijn jarenlange inzet voor de economie en ondernemers, ontvangt hij van burgemeester Bouke Arends de zilveren erepenning van de gemeente Westland.

Tekst: Pascale Warners, ComPas tekst en redactie

Kijk hier de bijeenkomst terug.

“De vele ondernemers, groot en klein, zetten het Westland op de kaart”, zegt Arends tijdens de eindejaarsbijeenkomst van VNO-NCW Westland-Delfland bij het World Horti Center in Naaldwijk. “Maar de ondernemers kunnen het niet alleen. Je hebt bestuurders nodig zoals Pieter Eenhoorn. Bestuurders die de belangen van deze ondernemers steeds behartigen en onder de aandacht brengen. En die onderlinge samenwerking stimuleren. Pieter, wij zijn jou ontzettend erkentelijk voor jouw inzet voor de lokale economie.”

Blaffen
In de zaal zitten zo’n vijftig genodigden die allemaal een geschiedenis delen met Eenhoorn. De overige toehoorders volgen alles online. De hele bijeenkomst is een groot eerbetoon aan de aftredende voorzitter. Audrey Keukens, voorzitter van VNO-NCW West looft Eenhoorn omdat hij verder kijkt dan de directe belangen van de organisatie. “Pieter loopt op de troepen vooruit. Al in 2019 had hij de sustainable development goals van de VN geïntegreerd in zijn strategie. Ik zie dat niet terug bij andere kringen en zelfs niet landelijk. De zorg voor zijn omgeving komt terug in al zijn nevenfuncties.” (Toespraak Audrey Keukens)

Dochter Kirstey Eenhoorn geeft een inkijkje in haar vaders privéleven. Ze vertelt bijvoorbeeld over de wijze lessen voor het leven die zij en haar zus van hem meekregen. “Je kunt maar één keer per jaar blaffen, anders heeft het geen effect. Zorg dat je er staat op belangrijke momenten en ons gezinsmotto: ‘Ik moet helemaal niets’.”

Dienend leider
“Als ‘niet geboren Westlander’, gaat het Westland mij aan het hart”, zegt Eenhoorn na ontvangst van de erepenning. “Het is mooi om al die lovende woorden te horen.” In de jaren tachtig kwam hij vanuit Dordrecht naar het Westland. Toch haalt hij Dordrecht er vandaag nog even bij. “Volgend jaar wordt hier de geboorte van Nederland in 1572 herdacht. Hierbij staan vier thema’s centraal: vrijheid, verscheidenheid, verbondenheid en verdraagzaamheid. Deze zijn nu nog steeds actueel en misschien wel belangrijker dan ooit.”

Goede vriend en sparringpartner Mart Valstar zegt dat hij die vier v’s heel mooi vindt, maar dat hij het over de drie d’s wil hebben. “De woorden die Pieter voor mij kenmerken zijn dienstbaar, details en divers. In zijn voorzitterschap was hij een dienend leider met een enorme hoeveelheid kennis.”

Opvolger Marck Hagen feliciteert Eenhoorn met het ontvangen van de zilveren erepenning. “Dit is het mooiste wat je als Westlander kunt krijgen.” In een film presenteert hij zichzelf en zijn doelen met VNO-NCW Westland-Delfland. Net als zijn voorganger streeft hij naar een brede welvaart, verbinding en een duurzame regio. Hij spreekt zijn dankbaarheid uit voor de samenwerking met lokale overheden.

Suits en hoodies
Twee mensen die intensief met Eenhoorn samenwerkten, zijn Puck van Holsteijn, directeur van het World Horti Center en Hortiheroes, en Fabienne van der Klugt van HortiHeroes. Bij beide organisatie was Eenhoorn intensief betrokken. Het World Horti Center is hét kennis- en innovatiecentrum van de internationale glastuinbouwsector. HortiHeroes verbindt startups onderling en aan de food & flower industry.

Van Holsteijn vertelt hoe je innovaties kunt aanjagen met suits en hoodies. “Suits staat voor corporate en hoodies voor startups. Pieter is een perfect voorbeeld van iemand die beide kan dragen.” Innovatie start volgens Van Holsteijn bij het stimuleren van samenwerking tussen suits en hoodies. Fabienne van der Klugt van HortiHeroes toont met voorbeelden aan hoe de samenwerking tussen gevestigde bedrijven met startups de innovatiekracht kan vergroten. “Startups zijn snel en wendbaar. Suits en hoodies kunnen samen sneller schalen om toekomstbestendig te worden. Kijk bijvoorbeeld naar PATS Drones, een startup die insecten in kassen detecteert met drones. Dit bedrijf heeft al meer dan vijftig klanten in Nederland en maakt een groei door in Europa en Afrika. Of PAR+ coating dat uv-licht in kassen omzet in groeilicht.” Met een quiz en veel parate kennis laten Van Holsteijn en Van der Klugt zien hoe bedrijven kunnen innoveren. Ze adviseren om met elkaar in gesprek te gaan. Daarin spelen de netwerken een belangrijke rol. Ook raden ze aan om te focussen op de feiten en niet op wat je graag wilt horen.

Tot slot toch weer een compliment voor Eenhoorn:
“Met Pieter om tafel komt er op alle punten versnelling.”

Terug naar overzicht
/images/newsmessage/3716/8dca1aad53c2a10/600x400/Peter_Eenhoorn.jpg

Vergroot uw regionale netwerk en word nu lid van Bedrijvenvereniging InterWateringen! Direct aanmelden .